Turun%20rautatieasema.jpg

Vieraille maille matkustaessani olen ottanut tavaksi tehdä kokonaan paikallisesta musiikista koostuvia soittolistoja Spotifyhin. Kun useimpia paikallisia taiteilijoita ei voi/ehdi/pääse kuulemaan elävänä, ovat tallennetut ääniraidat mainio tapa päästä sisään paikalliseen tunnelmaan, kulttuuriin ja historiaan.

Hiljattain vietin pari päivää eksoottisessa Turussa, mikä innosti jälleen kerran kokoamaan omia korviani miellyttävää soittolistaa Turun seudun äänistä. Kaupunki on aiemminkin tuntunut ulkopaikkakuntalaisesta tässä mielessä haasteelliselta, koska haluan jättää pois alueen vireän EDM-osaston, Matin ja Tepon, Vilperin Perikunnan, mahtipontisimman kasaripopin sekä Kakkahätä 77: n jalanjäljissä punkahtavat uudet tulokkaat. Moni täällä elämänsä aloittanut on siirtynyt muualle uraa luomaan tai ainakin hankkinut soittokaverinsa pääosin muualta. Pidän väljänä kriteerinä, että musiikki on jollain tavoin määriteltävissä  laajemmalla turunseudulla syntyneeksi.

Parin viime vuoden aikana Turkuun on kehittynyt vireää jazzklubitoimintaa, jonne nimekkäämmät esiintyjät tulevat kuitenkin Helsingistä. Klassisen musiikin puolella on ansioituneita esittäjiä, mutta tässä koen paikallisuuden kuuluvan vain säveltäjien panoksessa. Näistä säveltäjistä Erik Tulindbergin tuotanto ei nouse itseäni värisyttävalle tasolle. Mutta Mikko Heiniöhän teki pitkän uran Turussa musiikkitieteen professorina ja häneltä löytyy kiinnostavia kitarasävellyksiä Spotifystakin.

Crashin indiepop ei ole hassumpaa ja nyttemmin turkulaistuneen Severi Pyysalon soitanta turkulaisyntyisen Riku Niemen kanssa on oikein nautittavaa. Kiinnostavia uudempia löytöjä ovat nuorten nousevien nimien jazzyhtye Aura Flow kokeneella Turun jazzelämän monitoimimiehellä Jussi Fredrikssonilla vahvistettuna ja folkpoppia tuoreella otteella tekevä Tilhet, pajut ja muut.

Tamara Lundin monista klassikkotulkinnoista lista saa historiallistakin perspektiiviä ja Anna Hanskin parhaista laadukkaasti hiottua iskelmää. Väriläiskänä erottuu monista Latinalaisen Amerikan genreistä ohjelmistonsa ammentava, harrastajien ja ammattilaisten yhteinen Bohemio Latino.

Tällaisen ääniraidan parissa voin itse palata oikein hyvillä mielin Turun tunnelmiin, mutta koska makuasioista ei kannata kiistellä, suosittelen kaikkia luomaan omat listansa. Jos listan tekemiseen jaksaa käyttää aikaa esim. netistä tietoa hakien, törmää taatusti uusiin tuttavuuksiin - vähintään kiinnostaviin ja usein nautittaviinkin löytöihin. Jos se jotakuta kiinnostaa, tässä vielä linkki omaan Turku-listaani https://open.spotify.com/user/salsamies/playlist/4565Wfw1gkDELFGC1jwOwx